فهرست مطالب

علوم باغبانی ایران - سال پنجاه و یکم شماره 2 (تابستان 1399)

مجله علوم باغبانی ایران
سال پنجاه و یکم شماره 2 (تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/06/01
  • تعداد عناوین: 20
|
  • مصباح بابالار*، سعیده محتشمی، لیلا تبریزی، وحید روشن، حسین محمدی صفحات 273-286
    جهت ارزیابی تاثیر سطوح مختلف سولفات آمونیوم بر شاخص های رشد و فیتوشیمیایی گیاه مرزه تابستانه رقم ساترن (Satureja hortensis L. cv. Saturn)، آزمایشی بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی با 5 تیمار و 3 تکرار به اجرا درآمد. تیمارها شامل پنج سطح مختلف سولفات آمونیوم (شاهد (عدم مصرف)، 40، 60، 80 و 100 کیلوگرم در هکتار) بود که به صورت سرک در مرحله گلدهی کامل اعمال گردید. بوته های مربوط به هر تیمار برداشت شدند و صفات مورد بررسی شامل صفات مورفولوژیک (ارتفاع گیاه، تعداد شاخه های جانبی، عرض بوته، قطر ساقه، طول میانگره ها)، عملکرد ماده خشک، فعالیت آنتی اکسیدانی، میزان ترکیبات فنلی، میزان رزمارینیک اسید و کارواکرول اندازه گیری شد. با افزایش سطوح مختلف سولفات آمونیوم، ارتفاع گیاه، تعداد شاخه جانبی، عرض بوته، قطر ساقه، طول میانگره و عملکرد ماده خشک و میزان ترکیبات فنلی افزایش معنی داری پیدا کرد. بیشترین میزان فعالیت آنتی اکسیدانی در تیمار 40 کیلوگرم مشاهده شد و با افزایش کاربرد سولفات آمونیوم کاهش یافت. بیشترین میزان رزمارینیک اسید (93/10 میلی گرم در گرم وزن خشک) در تیمار 80 کیلوگرم سولفات آمونیوم بود و کمترین میزان (85/6 میلی گرم در گرم وزن خشک) در تیمار شاهد اندازه گیری شد. بالاترین میزان کارواکرول (92/6 میلی گرم در گرم وزن خشک) در تیمار 80 کیلوگرم سولفات آمونیوم به دست آمد و بعد از آن تیمارهای 40، 60 و 100 کیلوگرم در یک سطح قرار داشتند و کمترین میزان (5/5 میلی گرم) مربوط به تیمار شاهد بود. با توجه به نتایج به دست آمده، تیمار 80 کیلوگرم در هکتار سولفات آمونیوم علاوه بر افزایش شاخص های رشد و عملکرد، موجب افزایش میزان کارواکرول و رزمارینیک اسید گردید.
    کلیدواژگان: آنتی اکسیدان، تغذیه، عملکرد، فلاونوئید، فنل، مرزه‏
  • آیسن قهرمانی، ابراهیم گنجی مقدم*، مریم تاتاری، سوسن خسرویار صفحات 287-294
    به منظور ارایه یک روش سریع و کارآمد برای تکثیر گیاه دارویی پنیرباد (Withania coagulans) در شرایط کشت درون شیشه ای، آزمایشی در قالب طرح کاملا تصادفی در آزمایشگاه کشت بافت مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان خراسان رضوی انجام گرفت. در ابتدا بذرهای جمع آوری شده از رویشگاه طبیعی در استان سیستان و بلوچستان استریل شده و روی محیط کشت MS قرار گرفتند. سپس به منظور شاخه زایی، ریز نمونه تک گره، روی محیط کشت پایه MS حاوی بنزیل آمینوپورین در پنج سطح صفر، 5/0، 1، 5/1 و 2 میلی گرم بر لیتر کشت گردید. در مرحله ریشه زایی، گیاهچه ها به محیط کشت MS حاوی ایندول بوتیریک اسید در غلظت های 5/0، 1، 5/1 و 2 میلی گرم بر لیتر و نفتالین استیک اسید در غلظت های 5/0، 1، 5/1 و 2 میلی گرم بر لیتر منتقل شدند، همچنین تیمار شاهد (عدم کاربرد هورمون) در نظر گرفته شد. در نهایت، به منظور سازگاری، گیاهچه های ریشه دار به مدت 30 روز در اتاق سازگاری نگهداری گردیدند. بیشترین ضریب تکثیر، تعداد شاخه و تعداد برگ در تیمار بنزیل آمینوپورین با غلظت 5/0 میلی گرم بر لیتر و بهترین غلظت تنظیم کننده های رشد با 90 درصد ریشه زایی، در تیمار ایندول بوتیریک اسید با غلظت 5/0 میلی گرم بر لیتر بود. در نهایت با انتقال گیاهچه های باززایی شده به خاک، 80 درصد آن ها بقاء خود را حفظ نمودند. به طور کلی، برای تولید گیاهچه های قوی و شاداب، کاربرد بنزیل آمینوپورین و ایندول بوتیریک اسید در غلظت 5/0 میلی گرم بر لیتر به ترتیب برای شاخه دهی و ریشه زایی مطلوب، توصیه می شود.
    کلیدواژگان: ایندول بوتیریک اسید، بنزیل آمینوپورین، ریز ازدیادی‏
  • سیاوش محمدی، لیلا تبریزی رائینی*، مجید شکرپور، جواد هادیان، هارتویگ شولز صفحات 295-305
    آویشن دنایی (Thymus daenensis Celak) یکی از گونه های اندمیک ایران است که به دلیل داشتن درصد بالای اسانس و همچنین میزان بالای تیمول در اسانس اهمیت دارد و در صنایع دارویی و غذایی استفاده آن رو به گسترش است. به منظور ارزیابی خصوصیات ژنتیکی و ترکیب پذیری عمومی (GCA)، 12 جمعیت آویشن دنایی از طرح آمیزشی پلی کراس استفاده شد. خزانه پلی کراس در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 6 تکرار در سال های 1393 و 1394 اجرا شد. سپس آزمون نتاج پلی کراس در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 3 تکرار در سال های 1395 و 1396 در ایستگاه تحقیقاتی گروه مهندسی علوم باغبانی و فضای سبز دانشگاه تهران واقع در کرج مورد مطالعه قرار گرفت. صفات رشدی و عملکردی، درصد و عملکرد اسانس و میزان تیمول و کارواکرول مورد اندازه گیری قرار گرفت. نتایج نشان داد که از نظر صفات موثر در عملکرد مانند ارتفاع بوته، وزن تر و خشک بوته و وزن خشک برگ جمعیت های ایلام، اصفهان 2، مرکزی 1 و 2 میزان ترکیب پذیری عمومی بالایی را نشان دادند و جمعیت های ایلام و ملایر 2 بیشترین ترکیب پذیری عمومی را برای درصد اسانس و عملکرد اسانس نشان دادند. به‎طورکلی، نتایج این پژوهش حاکی از تنوع بالای جمعیت های مورد مطالعه از نظر خصوصیات مورفولوژیک و فیتوشیمیایی بود و در نهایت می توان از جمعیت های ایلام، ملایر 2، مرکزی 1 و مرکزی 2 جهت ایجاد رقم سنتتیک و یا خزانه ژنتیکی جدید برای گزینش ژنوتیپ های برتر استفاده کرد.
    کلیدواژگان: اسانس، اصلاح آویشن، تیمول، خصوصیات ژنتیکی
  • رقیه بامشاد، محمود رمرودی*، محمدرضا اصغری پور صفحات 307-317

    به منظور ارزیابی عملکرد و ویژگی های کیفی سیاه دانه تحت تاثیر کاربرد انواع کود و قطع آبیاری، آزمایشی به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در دانشگاه زابل در سال 96-1395 انجام شد. عامل اصلی قطع آبیاری در چهار سطح آبیاری متداول، قطع آبیاری در مرحله ساقه رفتن تا شروع گلدهی، قطع آبیاری در مرحله گلدهی تا شروع پرشدن دانه و قطع آبیاری در مرحله شروع پرشدن تا انتهای پر شدن دانه و عامل فرعی انواع کود در چهار سطح شاهد (عدم مصرف کود)، ازتوبارور1، فسفات بارور2 و سوپر فسفات تریپل بودند. برهمکنش قطع آبیاری و کود بر عملکرد و اجزای عملکرد، کلروفیل برگ، کاروتنویید، درصد و عملکرد اسانس معنی دار شد. بیشترین عملکرد و اجزای عملکرد، رنگیزه های فتوسنتزی و عملکرد اسانس از تیمار آبیاری متداول توام با کاربرد کود زیستی ازتوبارور1 و بیشترین درصد اسانس از تیمار قطع آبیاری در مرحله شروع پرشدن تا انتهای پر شدن دانه همراه با کود زیستی ازتوبارور1 حاصل شد. عملکرد دانه در شرایط قطع آبیاری در مرحله پرشدن دانه و عدم استفاده از کود، 76/46 درصد کمتر از عملکرد دانه در شرایط کاربرد کود زیستی ازتوبارور1 توام با آبیاری متداول بود. در مجموع می توان گفت برای بهبود ویژگی های مورد بررسی در این پژوهش، به جز درصد اسانس، کاربرد کودهای زیستی توام با آبیاری متداول می تواند مناسب باشد.

    کلیدواژگان: درصد اسانس، سوپر فسفات، کاروتنوئید، کلروفیل برگ، وزن هزاردانه
  • صنم صفائی چائی کار*، کوروش فلک رو، کوروش مجدسلیمی، بهروز علی نقی پور، مهدی رحیمی صفحات 319-328
    به منظور ارزیابی تحمل به تنش کم آبی نه کلون انتخابی چای (Camellia sinensis L.)، آزمایشی در کلکسیون چای ایستگاه تحقیقات چای شهید افتخاری فشالم واقع در شهرستان شفت، به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار اجرا شد. در کلون های انتخابی به عنوان کرت اصلی در نه سطح و تیمارهای آبیاری به عنوان کرت فرعی در دو سطح (آبیاری کامل و بدون آبیاری) در نظر گرفته شدند. مدت 60 روز بعد از شروع تنش آبی، شاخص تنش آبی، محتوی نسبی آب برگ و صفات کمی شامل تعداد شاخساره، وزن تر و خشک شاخساره، رشد طولی شاخساره، طول و عرض برگ پنجم و عملکرد برگ سبز در شرایط تنش آبی و بدون تنش برای غربال گری کلون های چای اندازه گیری شد. نتایج تجزیه واریانس، نشان دهنده وجود تفاوت معنی دار بین کلون ها، تیمارهای آبیاری و اثر متقابل کلون وتیمارهای آبیاری برای کلیه صفات اندازه گیری شده بود. با اعمال تنش آبی، محتوی نسبی آب برگ، عملکرد، اجزای عملکرد و سایر خصوصیات رشدی کلون ها کاهش یافت، به طوری که بیشترین درصد کاهش متعلق به عملکرد برگ سبز بود. نتایج حاصل از محاسبه شاخص تنش آب و درصد تغییرپذیری صفات مذکور نشان داد کلون 276 و کلون امید بخش 100 با دارا بودن بالاترین شاخص تنش آب و کمترین درصد تغییرپذیری صفات کمی، پتانسیل بالاتری از نظر تحمل شرایط تنش کم آبی نسبت به سایر کلون ها داشت و می توان آنها را به عنوان کلون های متحمل برای انجام برنامه های به نژادی چای در نظر گرفت. همچنین با توجه به پایین بودن شاخص تنش آب و بالابودن درصد تغییر صفات کمی، کلون های 399 و 278 را می توان به عنوان کلون های حساس به تنش کم آبی معرفی نمود.
    کلیدواژگان: آبیاری گیاه چای، کلون متحمل به تنش آبی، شاخص تنش آبی، عملکرد چای، غربال گری کلون ها‏
  • مارال اقدم، معظم حسن پور اصیل*، محمود قاسم نژاد، سید امیرعباس موسوی صفحات 329-345

    گل ژربرا به تیره کلاهپرک سانان تعلق دارد و یکی از پنج گل برتر دنیا از لحاظ میزان تولید و مصرف محسوب می شود که ارزش اقتصادی زیادی در صنعت بین المللی گل های شاخه بریده دارد. در این مطالعه کاربرد قبل از برداشت کلسیم از منابع کلرید کلسیم و نیترات کلسیم در چهار غلظت 0، 5/0، 1 و 5/1 درصد به صورت محلول پاشی برگی در سه مرحله، بر کیفیت پس از برداشت گل شاخه بریده ژربرا در سیستم کشت هیدروپونیک مورد ارزیابی قرارگرفت. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با چهار تکرار انجام شد. به منظور ارزیابی اثر تیمارها بر ماندگاری، گل های تولیدی در محلول گلجای حاوی 200 میلی گرم در لیتر هیدروکسی کوینولین سولفات در دمای 20 درجه سلسیوس قرار گرفتند. نتایج نشان داد که کاربرد 1 درصد کلرید کلسیم به ترتیب سبب افزایش معنی دار 13/6 و 5 روز ماندگاری بیشتر نسبت به شاهد در ارقام اینتنس و رزالین شد. تیمارهای کلرید کلسیم و نیترات کلسیم در افزایش وزن تر نسبی به دلیل افزایش جذب محلول موثر بودند. همچنین نتایج نشان داد که کاربرد هر دو منبع کلسیم سبب تاخیر پیری در گل و افزایش پروتئین، آنتوسیانین و محتوای کلسیم ساقه و کاهش نشت یونی و مالون دی آلدهید در انتهای دوره نگهداری شدند. تیمار قبل از برداشت کلسیم سبب افزایش معنی دار فعالیت آنزیم های پراکسیداز (POD) و فنیل آلانین آمونیالیاز (PAL) در هر دو رقم ژربرا شد و بیشترین و کمترین فعالیت POD و PAL به ترتیب در رقم های اینتنس و رزالین به دست آمد. درمجموع نتایج نشان داد که تیمار های کلسیم قبل از برداشت (به خصوص غلظت 1 درصد کلرید کلسیم) سبب افزایش معنی دار در ماندگاری و حفظ کیفیت پس از برداشت دو رقم گل شاخه بریده ژربرا گردید.

    کلیدواژگان: آنتوسیانین، پراکسیداز، فنیل آلانین آمونیالیاز، مالون دی آلدهید
  • محمدعلی عسگری سرچشمه*، حامد شکری حیدری، مصباح بابالار، احمد احمدی، طه رنجبر مالی دره صفحات 345-354

    به منظور بررسی اثر سالیسیلیک اسید و آهن بر خصوصیات کیفی میوه هلو رقم زعفرانی، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در چهار تکرار انجام شد. سالیسیلیک اسید در چهار غلظت 0، 1، 2 و 4 میلی مولار و آهن سکوسترین در سه غلظت 0، 5 و 10 میلی گرم بر لیتر و در دو مرحله (40 و 80 روز پس از تمام گل) روی درختان هلو رقم زعفرانی محلول پاشی شدند. پس از برداشت میوه ها، شاخص هایی مانند مواد جامد محلول، اسید قابل عیارسنجی، pH، سفتی میوه، درصد کاهش وزن (نسبت به روز صفر)، ظرفیت آنتی اکسیدانی، تولید اتیلن و نشت یونی در چهار دوره با فواصل زمانی 15 روزه (روزهای صفر، 20، 40 و 60) مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج نشان داد اعمال تیمارها موجب جلوگیری از کاهش وزن، نشت یون ها و تولید اتیلن و همچنین باعث حفظ اسید قابل عیارسنجی، مواد جامد محلول و ظرفیت آنتی اکسیدانی میوه ها شد. از بین غلظت های مورد استفاده، میوه های تیمارشده با سالیسیلیک اسید (غلظت 4 میلی مولار) و آهن سکوسترین (غلظت 10 میلی گرم بر لیتر) موجب حفظ ظرفیت آنتی اکسیدانی و جلوگیری از تولید اتیلن، کاهش وزن و نشت یونی شدند. میوه های تیمارشده، در نهایت تا روز 40ام کیفیت خود را حفظ کرده و در روز 60ام هیچ کدام از میوه ها بازارپسندی نداشتند.

    کلیدواژگان: پس از برداشت هلو، تولید اتیلن، ظرفیت آنتی اکسیدانی، نشت یونی‏
  • فاطمه زارعیان، مینا تقی زاده*، علیرضا خالقی صفحات 355-364
    شرایط کشت درون شیشه ای آدنیوم به عنوان یک گیاه زینتی وارداتی با ضریب ازدیاد کم، می تواند زمینه خوبی را برای تکثیر انبوه در تولید این گیاه ارزشمند فراهم آورد. بدین منظور این پژوهش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی طی آزمایش های شاخساره زایی، پرآوری و ریشه زایی جهت بهینه کردن اندام زایی در دو گونه آبسوم و عربیکوم انجام شد. بیشترین شاخساره زایی در محیط کشت MS دارای BA 5/0 میلی گرم در لیتر برای گونه آبسوم و برای گونه عربیکوم در محیط کشت MS دارای 5/0 میلی گرم در لیتر BA به همراه 5/0 میلی گرم در لیتر TDZ بود. اندام زایی در گونه عربیکوم بیشتر به صورت برگ و ریشه مشاهده شد و انگیزش شاخساره در آن نسبت به گونه آبسوم در مدت زمان طولانی تر رخ داد. نتایج نشان داد می توان از غلظت 5/0 میلی گرم در لیتر BA برای پرآوری شاخساره های انگیزش یافته در هر دو گونه آدنیوم استفاده کرد. بهترین تیمار در مرحله ریشه زایی محیط MS کامل به همراه 3/0 درصد زغال فعال بدون تنظیم کننده رشد حاصل شد. سازگاری تدریجی گیاهچه ها ابتدا در پرلیت استریل دارای MS یک دوم غلظت و سپس در بستر کشت خاک باغچه، ورمی کمپوست و پرلیت انجام گرفت.
    کلیدواژگان: رز صحرا، ریزازدیادی، سیتوکینین، شاخساره زایی، کالوس
  • مهسا رضاصفت، سپیده کلاته جاری*، فواد فاتحی، احمد خلیقی صفحات 365-373

    به منظور بررسی اثر محرک زیستی هیومی فورته و اسید آمینه آرژنین بر خصوصیات رشدی، فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی گل جعفری آفریقایی (Tagetes erecta L.) در شرایط تنش خشکی، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه کاملا تصادفی در 3 تکرار انجام شد. عامل اول هیومی فورته در سه سطح (0، 5/2 و 5 میلی گرم در لیتر)، عامل دوم اسیدآمینه ال-آرژنین در سه سطح (0، 5/1 و 3 میلی مولار) و عامل سوم تنش خشکی در سه سطح (100، 70 و 40 درصد ظرفیت زراعی) بودند. صفات تعداد گل، قطر گل ، کلروفیل کل، کاروتنویید، فعالیت آنزیم سوپر اکسید دیسموتاز و مقدار عناصر پرمصرف (نیتروژن، پتاسیم و فسفر) در برگ اندازه گیری شدند. نتایج تجزیه واریانس نشان داد اثر هیومی فورته و خشکی روی تعداد و قطر گل معنی دار شد (05/0≤P). تنش خشکی روی تمامی صفات مورد بررسی تاثیر معنی داری داشت به طوریکه تنش 40 درصد ظرفیت زراعی سبب کاهش تعداد و قطر گل، کلروفیل کل و عناصر پرمصرف شد، اما سبب افزایش فعالیت آنزیم سوپر اکسید دیسموتاز و کاروتنویید گردید. نمونه های تیمار شده با هیومی فورته 5 میلی گرم در لیتر بیشترین تاثیر بر صفات آزمایشی داشتند. اثرات سه گانه هیومی فورته، ال-آرژرنینوخشکی روی کلروفیل کل، فعالیت آنزیم سوپراکسید دیسموتاز، فسفر و پتاسیم معنی دار شد (05/0≤P). تیمار ترکیبی هیومی فورته 5 میلی گرم در لیتر به علاوه ال-آرژنین 3 میلی مولار مناسب ترین تیمار جهت کاهش آثار سوء ناشی از تنش به ویژه تنش 40 درصد ظرفیت زراعی روی گیاه جعفری آفریقایی می باشد.

    کلیدواژگان: ال-آرژنین، تنش خشکی، جعفری آفریقایی، هیومی فورته
  • الهام الله بخش، محمد گلوی*، سید محسن موسوی نیک، زینب محکمی صفحات 375-386

    به منظور بررسی اثرات تیمارهای مختلف آبیاری و کود بر درصد روغن و ترکیب اسیدهای چرب در خرفه، آزمایشی به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در شرایط آب و هوایی زابل اجرا شد. تیمارها شامل سه سطح آبیاری (80، 60 و 40 درصد رطوبت قابل استفاده) به عنوان عامل اصلی و تیمار کودی در پنج سطح شاهد (فاقد کود)، کود دامی (20 تن در هکتار)، ورمی کمپوست (15 تن در هکتار)، اوره (150 کیلوگرم در هکتار) و  NPK (100 کیلوگرم در هکتار) به عنوان عامل فرعی اعمال شدند. اندازه گیری رطوبت خاک در طول دوره رشد با دستگاه بازتاب زمانی امواج (TDR) انجام گرفت. نتایج نشان داد تیمارهای مختلف رژیم آبیاری، کود و اثر متقابل این تیمارها اثر معنی داری بر درصد روغن در برگ (قبل و بعد گلدهی) و دانه خرفه داشتند. هر چند با کاهش میزان آب مصرفی و به دنبال آن بروز تنش خشکی از درصد روغن کاسته شد؛ اما با به کارگیری کودهای آلی، به ویژه ورمی کمپوست در سطوح بالای تنش، اثرات سوء تنش خشکی کاهش یافت. در بررسی نمودار طیف گاز کروماتوگرافی (GC)، 11 نوع اسید چربشناسایی شد. اسیدلینولنیک، به ترتیب 40 و 60 درصد از محتوای کل اسید چرب برگ و دانه خرفه را تشکیل می دهد. بنابراین، استفاده از کود آلی می تواند آب را برای مرحله حساس رشد خرفه و تولید روغن در شرایط تنش خشکی ذخیره کند.به منظور بررسی اثرات تیمارهای مختلف آبیاری و کود بر درصد روغن و ترکیب اسیدهای چرب در خرفه، آزمایشی به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در شرایط آب و هوایی زابل اجرا شد. تیمارها شامل سه سطح آبیاری (80، 60 و 40 درصد رطوبت قابل استفاده) به عنوان عامل اصلی و تیمار کودی در پنج سطح شاهد (فاقد کود)، کود دامی (20 تن در هکتار)، ورمی کمپوست (15 تن در هکتار)، اوره (150 کیلوگرم در هکتار) و  NPK (100 کیلوگرم در هکتار) به عنوان عامل فرعی اعمال شدند. اندازه گیری رطوبت خاک در طول دوره رشد با دستگاه بازتاب زمانی امواج (TDR) انجام گرفت. نتایج نشان داد تیمارهای مختلف رژیم آبیاری، کود و اثر متقابل این تیمارها اثر معنی داری بر درصد روغن در برگ (قبل و بعد گلدهی) و دانه خرفه داشتند. هر چند با کاهش میزان آب مصرفی و به دنبال آن بروز تنش خشکی از درصد روغن کاسته شد؛ اما با به کارگیری کودهای آلی، به ویژه ورمی کمپوست در سطوح بالای تنش، اثرات سوء تنش خشکی کاهش یافت. در بررسی نمودار طیف گاز کروماتوگرافی (GC)، 11 نوع اسید چربشناسایی شد. اسیدلینولنیک، به ترتیب 40 و 60 درصد از محتوای کل اسید چرب برگ و دانه خرفه را تشکیل می دهد. بنابراین، استفاده از کود آلی می تواند آب را برای مرحله حساس رشد خرفه و تولید روغن در شرایط تنش خشکی ذخیره کند.

    کلیدواژگان: اسید لینولنیک، اسید لینولئیک، خرفه، ورمی کمپوست‏
  • حوا بیگدلی نسب، موسی سلگی*، مینا تقی زاده صفحات 387-402
    به منظور بررسی اثر کاربرد سوپرجاذب نانوکامپوزیت و اسید هیومیک بر ویژگی های چمن اسپورت تحقیقی به صورت فاکتوریل بر پایه طرح کاملا تصادفی در سه تکرار به اجرا در آمد. عامل اول سوپرجاذب نانوکامپوزیت در سه سطح (صفر، 2 و 5 گرم در کیلوگرم خاک گلدان)، عامل دوم اسید هیومیک در سه سطح  (صفر، 250 و500 میلی گرم در لیتر و به صورت محلول پاشی) و  عامل سوم تنش خشکی در دو سطح (50 و 100 درصد ظرفیت زراعی) بود. نتایج نشان داد کاربرد اسید هیومیک در زمان تنش خشکی باعث بهبود صفات رنگ و ارتفاع اندام هوایی شد. کاربرد سوپرجاذب نانوکامپوزیت در زمان تنش خشکی سبب کاهش اثر تنش خشکی و بهبود صفات رنگ و ارتفاع اندام هوایی شد. کاربرد اسید هیومیک و سوپرجاذب نانوکامپوزیت به طور همزمان باعث بهبود ویژگی های تراکم، ارتفاع اندام هوایی و وزن تر، ولی کاهش میزان نشت یونی، پرولین و وزن خشک چمن شد. به طور کلی نتایج این تحقیق نشان داد کاربرد اسید هیومیک و سوپرجاذب نانوکامپوزیت می تواند به عبور گیاه از شرایط تنش خشکی کمک نماید و باعث کاهش اثر تنش خشکی بر گیاه شود.
    کلیدواژگان: پرولین، چمن اسپورت، نشت یونی، نیاز آبی
  • لیلا شاه کرم، علیرضا خالقی*، علی خدیوی، موسی سلگی صفحات 403-412
    به منظور بررسی تاثیر افزایش طول روز و شدت نور در طی پاییز و زمستان بر عملکرد کمی و کیفی رز شاخه بریده رقم ‘Dolce vita’، آزمایشی در قالب طرح کاملا تصادفی با نه تکرار انجام شد. بوته های رز به مدت یک دوره گلدهی تحت تیمار افزایش طول روز تا 16 ساعت با شش سطح از شدت نور شامل صفر، 85، 170، 255 و 340 µmol m-2 s-1 با استفاده از لامپ بخار سدیم و 85 µmol m-2 s-1 با استفاده از لامپ LED قرار گرفتند. شاخص های مهم عملکرد کمی و کیفی از جمله طول شاخه، قطر ساقه، مدت زمان لازم برای برداشت گل، تعداد جوانه گل بعدی، کیفیت ظاهری و عمر گلجایی تحت تاثیر تیمارهای نور مکمل قرار گرفتند. با استفاده از نور مکمل به طور میانگین مدت زمان لازم برای برداشت گل شاخه بریده حدود 5 روز نسبت به تیمار شاهد کاهش یافت. بیشترین تعداد جوانه گل در شدت نور 85 µmol m-2 s-1با استفاده از لامپ بخار سدیم مشاهد شد. در بسیاری از صفات از جمله ارتفاع بوته و طول شاخه، قطر ساقه در زیر گل، تعداد برگ، طول و عرض برگ، وزن تر و خشک ساقه، شاخص کیفیت گل و عمر پس از برداشت، بهترین تیمار، افزایش طول مدت روشنایی با شدت نور 340 µmol m-2 s-1بود.
    کلیدواژگان: لامپ بخار سدیم، عملکرد کمی و کیفی، نور مکمل، ‏LED
  • وهب اسدی، موسی رسولی*، منصور غلامی، معصومه ملکی صفحات 413-428

    استفاده از پایه های انگور متحمل به تنش خشکی و کاربرد روش های به باغی مانند استفاده از تنظیم کننده های رشد می تواند برای دستیابی به روش های مقابله با کم آبی موثر باشد. به همین منظور پژوهشی به صورت فاکتوریل بر پایه طرح کاملا تصادفی با سه تکرار در سال 1397 در شرایط گلخانه ای جهت بررسی اثر تنظیم کننده رشد تریاکانتانول بر ویژگی های فیزیولوژیکی نهال های انگور بیدانه سفید پیوند شده روی دو رقم بومی در شرایط خشکی انجام شد. تیمارها پایه در دو سطح (خوشناو، سرخک قوچان و نهال رقم بیدانه سفید (خودریشه))، تنش خشکی در سه سطح پتانسیل آب خاک در محدوده 2/0- (شاهد)، 7/0- و 5/1- مگاپاسکال و سه غلظت تنظیم کننده تریاکانتانول (صفر، 50 و 100 میکرومولار) بودند. صفات اندازه گیری شده نسبت وزن خشک به سطح برگ (LMA)، میزان پایداری غشای سلولی (MSI)، کلروفیل کل، پرولین، گلایسین بتایین، محتوای نسبی آب برگ، فعالیت آنزیم کاتالاز (CAT) و  پراکسیداز (POX) بودند. براساس نتایج حاصل از این پژوهش تنش خشکی باعث کاهش معنی دار LMA (25 درصد)، MSI (5 درصد)، کلروفیل (20 درصد) و RWC (5 درصد) گردید و تیمارهای تریاکانتانول منجر به افزایش معنی دار LMA (20 درصد)، MSI (3/4 درصد)، کلروفیل (14 درصد)، RWC (5/2 درصد)، گلایسین بتایین (27 درصد)، پرولین (22 درصد) و فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانی کاتالاز (23 درصد) و پراکسیداز (8 درصد) گردید. نهال های پیوندی با پایه خوشناو نسبت به شاهد نتایج بهتری را نشان داد و با اضافه شدن تیمار های تریاکانتانول نیز صفات مناسب برای تحمل تنش خشکی بهبود یافتند.

    کلیدواژگان: آنزیم های آنتی اکسیدانی، انگور، پرولین، گلایسین بتائین، نهال پیوندی
  • رضا شریفی اصل، محسن کافی*، مهدی صیدی، سپیده کلاته جاری صفحات 415-425

    به منظور بررسی تاثیر اسید هیومیک بر رشد و برخی پاسخ های فیزیولوژیکی چمن آفریقایی تحت تنش شوری، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی انجام شد. عامل اول اسید هیومیک در چهار سطح (صفر، 50، 100 و 150 میلی گرم در لیتر به صورت کاربرد خاکی) و عامل دوم تنش شوری در چهار سطح (صفر، 5، 7 و 9 دسی زیمنس بر متر) بود. نتایج تجزیه واریانس نشان داد اثر شوری و اسید هیومیک بر پارامترهای رشدی، رنگیزه های فتوسنتزی، مالون دی آلدهید، پرولین و آنزیم های آنتی اکسیدان معنی دار بود. در شرایط تنش شوری، وزن تر و خشک شاخساره و ریشه، سطح برگ و کلروفیل کاهش، اما پرولین و فعالیت مالون دی آلدیید کاتالاز و سوپر اکسید دیسموتاز افزایش یافت. کاربرد اسید هیومیک سبب افزایش پارامترهای رشدی، محتوای کلروفیل، کاتالاز و پراکسیداز شد و تحمل شوری در گیاه را افزایش داد. با افزایش غلظت اسید هیومیک اثربخشی آن افزایش یافت، به طوری که بالاترین تاثیر در غلظت 150 میلی گرم در لیتر اسید هیومیک مشاهده شد. به طورکلی، نتایج نشان داد کاربرد اسید هیومیک با بهبود فرآیندهای فیزیولوژیک گیاه می تواند به طور موثری برای حفاظت چمن از اثرهای شوری بالا استفاده شود.

    کلیدواژگان: پرولین، تنش اکسیداتیو، سوپراکسید دیسمیوتاز، کلروفیل، مالون دی آلدیید‏
  • یعقوبعلی کرمی * صفحات 427-440

    به منظور بررسی سیستم آبیاری و مطالعه آب مورد نیاز خرما رقم هلیلی در ایستگاه تحقیقات کشاورزی میناب، آزمایشی به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار انجام شد. عامل اول روش آبیاری به دو صورت (سطحی و قطره ای) بعنوان کرت اصلی و عامل دوم عمق آب آبیاری در دو سطح (75 و 100 درصد تبخیر از تشتک کلاس A) به عنوان کرت فرعی بود. هر کرت آزمایشی شامل دو درخت شش ساله با فاصله ی هشت در هشت متر بود. صفات مورد بررسی شامل عملکرد، بهره وری آب گیاه، درصد قند کل محلول، متوسط وزن میوه، نسبت گوشت به هسته، درصد ماده خشک و درصد کل مواد جامد محلول بود. نتایج نشان داد، تیمار 75 درصد قطره ای با بالاترین متوسط بهره وری آب به مقدار 89/0 کیلوگرم محصول بر مترمکعب آب مصرفی در مدت چهار سال و میانگین چهار ساله 7036 مترمکعب آب مصرفی در هکتار در سال، با توجه به چالش خشکسالی در سال های اخیر، در راستای اهداف کشاورزی پایدار بوده و قابل توصیه در منطقه است. این تیمار علاوه بر برتری در بهره وری آب گیاه و کمترین مقدار آب مصرفی، در همه صفات کیفی، به جز متوسط وزن میوه، نسبت به بقیه تیمار ها برتری نشان داد.

    کلیدواژگان: آبیاری سطحی و قطره ای، بهره وری آب، نیاز آبی
  • علی رضایی، کاظم ارزانی*، سعادت ساریخانی صفحات 441-457

    این پژوهش با هدف ارزیابی تنوع فنولوژیک، مورفولوژیک و پومولوژیک ژنوتیپ های گردو در شمال استان همدان، طی سال های باغی 96-1395 انجام شد. بدین منظور، تعداد 84 ژنوتیپ انتخاب و براساس دو توصیف نامه IPGRI و UPOVمورد ارزیابی قرار گرفتند، که پس از دو سال ارزیابی تعداد 12 ژنوتیپ به‌عنوان ژنوتیپ برتر انتخاب گردید. نتایج به‌دست‌آمده از مطالعات فنولوژیک نشان داد که ژنوتیپ HaRaToMa23، با 23 روز تاخیر برگدهی نسبت به ژنوتیپ استاندارد مرجع، دیربرگده ترین ژنوتیپ بود. به علاوه سه ژنوتیپ HaRaSuSh1، HaRaToMa24 و HaRaVaAh17 هموگام بودند. براساس مطالعات پومولوژیک وزن دانه، مغز و درصد مغز در ژنوتیپ های برتر به ترتیب از 60/95-22/12 گرم، 56/11-82/6 گرم و 47/59-15/47 درصد متغیر بود، کم ترین میزان ضخامت پوست سخت (77/0 میلی متر) در بین ژنوتیپ های برتر شناسایی‌شده مربوط به ژنوتیپ HaRaVaAh9 بود و ژنوتیپ HaRaSuSh1 دارای بیش ترین میزان وزن دانه و مغز و ژنوتیپ HaRaSuSh2 دارای بیشترین درصد مغز بود. ژنوتیپ های برتر انتخابی دارای عادت باردهی جانبی بودند که رنگ مغز دانه آن ها از روشن تا بسیار روشن متغیر بود که به راحتی از پوست سخت قابل تشخیص بود. براساس نتایج به‌دست‌آمده، همبستگی مثبت و معنی داری (**96/0=r) در سطح احتمال یک درصد بین صفات تاریخ برگدهی و تاریخ برداشت، عملکرد درخت با وزن دانه (** 63/0=r) و درصد باردهی جانبی (**73/0=r) در سطح احتمال یک درصد مشاهده گردید. به طور کلی و براساس نتایج به‌دست‌آمده، ژنوتیپ های برتر انتخابی از نظر بسیاری از صفات مهم اصلاحی نسبت به ارقام تجاری برتر بودند که می تواند در برنامه های اصلاحی در راستای معرفی رقم های جدید استفاده شود.

  • سروه سعادی مقدم، عبدالله جوانمرد*، محمدرضا مرشدلو، مجتبی نورآئین صفحات 459-477

    به‌منظور بررسی اثرات کاربرد تلفیقی قارچ مایکوریزا و کودهای شیمیایی مرسوم بر صفات کمی و کیفی گیاه دارویی بالنگو (Lallemantia iberica)، آزمایشی به صورت طرح بلوک‌های کامل تصادفی با 7 تیمار و 3 تکرار در مزرعه‌ی تحقیقاتی دانشگاه مراغه در سال 1395 اجرا شد. تیمارها شامل 100 درصد کود شیمیایی NPK (CF)، قارچ (Gm (Glomus mosseae، قارچ (Gi (Glomus intraradices)، Gm+Gi،50% CF + Gm، 50% CF+ Gi، 50% CF+ Gm+ Gi) بودند. نتایج نشان داد بیشترین (83/71) و کمترین (47/54) شاخص کلروفیل به‌ترتیب با کاربرد تلفیقی 50% CF+ Gm+ Gi و کاربرد جداگانه Gi مشاهده شد. همچنین بیشترین تعداد شاخه‌ جانبی به تیمارهای 50% CF+Gm +  Gi، 50% CF+ Gmو Gmمربوط بود. بیشترین عملکرد دانه (8/802 کیلوگرم در هکتار)، تعداد چرخه گل در بوته (6/63)، تعداد دانه در بوته (3/519)، تعداد دانه در ساقه اصلی (2/149)، تعداد دانه در چرخه گل (18)، وزن دانه در بوته (75/3 گرم)، وزن هزاردانه (7/4 گرم) و بیشترین وزن خشک کل (3/426 گرم در متر مربع) با کاربرد تلفیقی 50% CF+ Gm+ Gi به‌دست آمد. در ضمن بیشترین میزان (51/0) و عملکرد اسانس (2/2 گرم در متر مربع) با کاربرد تلفیقی 50% CF+Gm+Gi مشاهده شد. آنالیز GC-FID و GC-MS اسانس نشان داد که ترکیبات لینالول، منتون، ژرانیول، منتیل استات، ژرانیول استات، والنسن و کاریوفیلن اکساید جزء ترکیب‌های غالب اسانس بالنگو بودند. به‌طور کلی، کاربرد تلفیقی 50 درصد کود شیمیایی به همراه قارچ‌های مایکوریزا علاوه بر کاهش مصرف کودهای شیمیایی به بهبود کمیت و کیفیت اسانس بالنگو منجر گردید.

    کلیدواژگان: درصد اسانس، عملکرد دانه، عملکرد اسانس، قارچ موسه، منتون‏
  • مهنوش رحمانی، عزیزالله خیری*، محسن ثانی خانی، نجم الدین مرتضوی، نرجس فرزین صفحات 479-492

    به‌منظور بررسی اثر کم‌آبیاری و کیتوزان بر برخی صفات فیزیولوژیکی گیاه نعناع معمولی(Mentha spicata L.)  آزمایشی به‌صورت کرت‌های خردشده در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی با سه تکرار در دانشگاه زنجان اجرا شد. تیمارهای آزمایشی شامل آبیاری در دو سطح (100 درصد و 60 درصد ظرفیت زراعی) به‌عنوان فاکتور اصلی و تیمار کیتوزان در سه سطح (صفر، 50 و 100 میلی‌گرم در لیتر)، به‌عنوان فاکتور فرعی در نظر گرفته شد. نتایج نشان داد محلول‌پاشی با کیتوزان باعث افزایش میزان کلروفیل شد. بالاترین میزان کلروفیل (mg gr-1 f.w240/‌1) در غلظت  mg/l100 کیتوزان در شرایط آبیاری کامل (100 درصد ظرفیت زراعی) به‌دست آمد. کاربرد محلول‌پاشی mg/l100 کیتوزان و شرایط کم‌آبیاری (60 درصد ظرفیت زراعی) باعث تشکیل بیشترین میزان کاروتنویید (mg gr-1 f.w 442/0)، فنل (mg gr-1 f.w 989/9)، فلاونویید (mg gr-1 f.w 993/6) و پرولین (mol gr-1 f.w 96/23) در گیاهان تحت این تیمار گردید. بالاترین میزان فعالیت آنتی‌اکسیدانی (16/91 درصد) در غلظت  mg/l50 کیتوزان در شرایط کم‌آبیاری مشاهده شد. همچنین کم‌آبیاری و کیتوزان اثر مثبتی بر عملکرد اسانس داشتند، به‌طوری‌که بیشترین میزان عملکرد اسانس (kg/h 44/10) در غلظت  mg/l50 کیتوزان و در شرایط کم آبیاری حاصل شد. به‌طورکلی نتایج نشان داد تیمار کیتوزان در شرایط تنش خشکی و غیر تنش اثرات مثبتی بر صفات مذکور داشت و اثرات منفی ناشی از تنش را بهبود بخشید.

    کلیدواژگان: پرولین، ترکیبات فنلی، عملکرد اسانس، فعالیت آنتی اکسیدانی، محتوای نسبی آب
  • سمیرا ابوالقاسمی، روح انگیز نادری*، محمدرضا فتاحی مقدم صفحات 493-502

    بنفشه یکی از مهم ترین گیاهان زینتی و دارویی محسوب می شود که در بیشتر نقاط ایران به صورت خودرو رویش دارد. بنابراین شناسایی و ارزیابی خصوصیات بنفشه بومی ایران حایز اهمیت می باشد. هشت جمعیت بنفشه از استان های البرز، مازندران، کرمانشاه، اردبیل و همدان جمع آوری شد و 37 ویژگی کمی و کیفی آن ها مورد سنجش قرار گرفت. نتایج تجزیه همبستگی ویژگی های مورد مطالعه، وجود همبستگی های مثبت و منفی معنی دار بین برخی ویژگی های مهم مانند ویژگی طول پهنک از ابتدا تا پهن ترین بخش آن و عمق سینوس پهنک برگ (911/0=r)، تعداد شرابه گوشوارک و تعداد شرابه های غده دار گوشوارک (914/0=r)، زاویه نوک برگ با رنگ مهمیز (746/0=r)، زاویه سینوس پهنک برگ با نسبت طول به پهنای پهنک برگ (854/0=r)، طول گل(طول گلبرگ قدامی به همراه مهمیز) با تعداد بریدگی های حاشیه برگ (686/0=r)، عرض سینوس برگ با طول کاسبرگ قدامی (726/0=r)، را نشان داد. بر اساس تجزیه به عامل ها، صفات در 6 گروه عاملی قرار گرفتند که مجموعا 62/89 درصد از کل تغییرات را توجیه نمودند. در تجزیه کلاستر توده ها در فاصله 10 به سه گروه تقسیم شدند و از عوامل مهم تفکیک کلاسترها ویژگی های رنگ گل، اندازه گل، شکل گوشوارک و تعداد شرابه های روی گوشوارک بودند. نتایج نشان داد بنفشه هایی با گل های بزرگ تر مانند جمعیت های کرمانشاه و چالوس، بنفشه هایی با استولون های طویل همراه با جوانه های زایا مانند جمعیت سیسنگان و همچنین بنفشه هایی با برگ های بزرگ در جمعیت کرمانشاه و واریان، برای مصارف دارویی و زینتی قابل استفاده هستند.

    کلیدواژگان: تجزیه عامل، تجزیه کلاستر، تنوع ژنتیکی، ویژگیهای ریختشناسی، .spp Viola
  • فرزاد تقدسی نیا، زهرا قهرمانی*، طاهر برزگر، میترا اعلایی صفحات 503-515

    به منظور بررسی اثر تنش کم آبیاری در مراحل مختلف رشدی بر رشد، عملکرد و کیفیت دو توده خربزه ایرانی آزمایشی در قالب کرت های دوبار خرد شده بر اساس طرح بلوک های کامل تصادفی در دانشگاه زنجان در سه تکرار انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل کم آبیاری در سه سطح (100، 80 و 60 درصد نیاز آبی گیاه) به عنوان کرت اصلی، مرحله تنش دهی در دو سطح (مرحله گلدهی و بیست روز بعد از گلدهی) به عنوان کرت فرعی و توده خربزه در دو سطح (خاتونی و ایوانکی) به عنوان کرت فرعی- فرعی بودند. نتایج نشان داد تنش کم آبیاری در هر دو مرحله باعث کاهش شاخص های رشدی و عملکردی شد. کمترین میزان سطح برگ، طول بوته، عملکرد بوته(kg 72/6)، عملکرد بازارپسند بوته (kg 47/5)، درصد گوشت میوه (% 7/50) و ویتامین ث (mg/100ml 48/1) در شرایط تنش در مرحله گلدهی و آبیاری با 60 درصد نیاز آبی حاصل شد. بیشترین مواد جامد محلول توده خاتونی (%04/12)، و توده ایوانکی (% 42/11) در مرحله گلدهی همراه با کم آبیاری 80 درصد نیاز آبی حاصل گشت.بیشترین کارایی مصرف آب توده ایوانکی در مرحله گلدهی و توده خاتونی در مرحله 20 روز پس از گلدهی تحت شرایط کم آبیاری80 درصد نیاز آبی مشاهده شد. توده ایوانکی نسبت به کم آبی متحمل تر بود. با توجه به نتایج، اعمال تیمار کم آبیاری 80 درصد نیاز آبی در مرحله گلدهی همراه با کاهش 61/6 درصد عملکرد میوه، موجب بهبود مواد جامد محلول میوه و صرفه جویی 40 درصدی آب آبیاری گردید.

    کلیدواژگان: توده، خربزه، عملکرد بازارپسند، مواد جامد محلول، ویتامین ث
|
  • Mesbah Babalar *, Saeideh Mohtashami, Leila Tabrizi, Vahid Rowshan, Hosien Mohammadi Pages 273-286
    In order to evaluate, the effect of different levels of ammonium sulfate on morphological and phytochemical characteristics of summer savory, an experiment based on randomized complete block design (RCBD) with five treatments and three replications on Karaj climate conditions was conducted. The treatment including five levels of ammonium sulfate consist of: control (without fertilizer), 40, 60, 80 and 100 kg/ha of ammonium sulfate that as split application was applied. At full flowering stage, the plant samples of all treatments were harvested and desired factors such as morphological characteristics (plant height, lateral shoot number, plant diameter and stem diameter), biomass, Antioxidant activity, polyphenolic compounds, rosmarinic acid and carvacrol contents were measured. With increasing levels of ammonium sulfate, plant height, number of lateral shoots, plant diameter, stem diameter, internode length and dry matter yield were significantly increased. The highest antioxidant activity was observed in 40 kg ammonium sulfate treatment and increasing in ammonium sulphate concentration was decreased antioxidant activity. The maximum content of rosmarinic acid (10.93 mg per g dry weight) related to 80 kg ammonium sulfate treatment and the lowest content (6.85 mg per g dry weight) was measured in control. The highest amount of carvacrol (6.92 mg per g dry weight) was obtained in 80 kg of ammonium sulfate treatment, followed by 40, 60 and 100 kg treatments on the same level and the minimum content (5.05 mg) in control were detected. According to the results, the treatment of 80 kg/ha of ammonium sulfate, in addition to increasing growth and yield factors, inhansed the amount of carvacrol and rosmarinic acid.
    Keywords: Antioxidant, fertility, flavonoid, phenol, Satureja hortensis, Yield‎
  • Aysan Ghahremani, Ebrahim Ganji Moghadam *, Maryam Tatari, Susan Khosroyar Pages 287-294
    In order to provide a rapid and useful method for propagation of Withania coagulans medical plant under in-vitro condition was conducted based on completely randomized design experience in tissue culture laboratory of Agricultural Research Center of Khorasan Razavi Province. At first, sterilized seeds are placed in MS media (collected from natural habitat in Sistan and Baluchistan Province). Then for shoot regeneration internode subculture placed in MS media, including Benzylaminopurine (BAP) in 5 levels (0, 0.5, 1, 1.5, 2 mg/L). In step 2, for root regeneration placed in MS media in including indole-3-butyric acid (IBA) in 4 levels 0.5, 1, 1.5, 2 mg/L and Naphthaleneacetic acid (NAA) in 0.5, 1, 1.5, 2 mg/L), also, control treatment (non-application of hormone) was considered. Finally, in order to adapt to seedling, they were kept in an adaptive room for 30 days. The highest proliferation index, number of branches, and number of leaf belong to 0.5 mg/L BAP treatment and the best concentration of growth regulators with 90% marcotting was in the treatment of IBA at 0.5 mg/L concentration. Finally, by transfer of regenerated explants to the soil, 80 percent of them survived. In general, for the production of strong and succulent seedlings, the use of BAP and IBA at 0.5 mg/L concentration is recommended for branching and marcotting, respectively.
    Keywords: Benzylaminopurine, indole butyric acid, Micropropagation
  • Siavash Mohammadi, Leila Tabrizi *, Majid Shokrpour, Javad Hadian, Hratwig Schulz Pages 295-305
    Thymus daenensis, one of the endemic thyme in Iran, is very important in the pharmaceutical and food industries due to high percentage of essential oils and high levels of thymol in essential oils. In order to evaluate genetic parameters and general combining ability (GCA) in 12 populations of T. daenensis, a polycross design has been used. Polycross test in a randomized complete block design with 6 replications in 2014 and 2015, and polycross progeny test in a randomized complete block design with 3 replications in 2016 and 2017 were carried out in the Horticultural Department, University of Tehran. Karaj. Iran. Morphological traits, essential oil content and yield, thymol and carvacrol were evaluated. Results revealed that, the high level of GCA for important traits such as plant height, plant fresh and dry weight and leaf dry weight were obtained in populations of Ilam, Isfahan 2, Markazi 1 and Markazi 2 and for essential oil percentage and yield were obtained in populations of Ilam and Malayer 2. Overall, the results of this study indicated a high diversity for morphological and phytochemical traits in studied populations. Also, Ilam, Malayer 2, Markazi 1 and Markazi 2 populations with positive and high GCA provide good opportunities for creating synthetic varieties or new genetic source for selection of superior genotypes.
    Keywords: Essential oil, genetic parameters, thyme breeding, Thymol
  • Roghieh Bamshad, Mahmood Ramroudi *, MohammadReza Asgharipour Pages 307-317

    To investigate the effects of irrigation cutting and different fertilizer on yield and qualitative traits of black cumim an experiment was conducted as split plot layout based on a randomized complete block design with three replications at University of Zabol Research Farm during 2016. Main plot included four levels of irrigation cutting; conventional irrigation, irrigation cutting in between stem elongation to flowering, irrigation cutting in between flowering to beginning of seed filling period and irrigation cutting in between beginning to end of seed filling period. Subplot was different type of phosphorous fertilizer including control (no fertilizer application), Azoto-e-Barvar 1, Phosphate-e-Barvar 2 and triple super phosphate. Interaction effect of irrigation cutting and fertilizer on yield and yield components, leaf chlorophyll content, carotenoids content, essential oil percentage and yield was significant. The highest yield and yield components, photosynthetic pigments and essential oil yield were achieved in normal irrigation along with application of Azoto-e-Barvar1 and the greatest essential oil percentage were observed in irrigation cutting in between beginning to end of seed filling period along with application of Azoto -e-Barvar 1. Seed yield affected by irrigation cutting in seed filling period and without application fertilizer was 46.76 % less than seed yield in conventional irrigation along with application of Azoto-e-Barvar 1. In conclusion, to improve the characteristics of black seed, except for essential oil content, the application of bio-fertilizers along with conventional irrigation would be appropriate.

    Keywords: Carotenoid, Essential oil percentage, Leaf chlorophyll, phosphate super, 1000-Seed weight
  • Sanam Safaei Chaeikar *, Koorosh Falakro, Kourosh Majd Salimi, Behrooz Alinaghipour, Mehdi Rahimi Pages 319-328
    In order to evaluate water deficient tolerance of nine selected tea clones, an experiment was performed in tea collections, Shahid Eftekhari Fashalam Tea Research Station in Shaft. The experiment was conducted as split plot based on randomized complete block design with three replications. Clones were considered as main plot in nine levels and irrigation treatments were as sub plot in two levels (irrigation and non-irrigation). Sixty days after the onset of water stress, water stress index, relative water content and quantitative traits included number of shoots, fresh and dry weight of shoot, length of shoot, length and width of 5th leaf and green leaf yield were evaluated in two stress and non-stress conditions for screening of tea clones. The results of variance analysis showed significant differences between clones, irrigation treatments and clone×irrigation interaction for all measured traits. Under water stress, relative water content, yield, yield components and other growth characteristics of clones decreased, so that the highest decrease belongs to green leaf yield. The results of water stress index and changing percent of measured traits showed that the clones of 276 and 100 promising clone with the highest water stress and the lowest changing percent of quantitative traits, have the higher potential to tolerate water deficit stress conditions compared with other clones and useful for tea breeding programs as tolerate clones, also because of the low water stress index and high changing percent of quantitative traits of clones 399 and 278, can be introduced them as susceptible to water deficit stress.
    Keywords: Screening of clones, tea plant irrigation, tolerate clone to water stress, tea yield, water stress index‎
  • Maral Aghdam, Moazzam Hassanpour Asil *, Mahmood Ghasem Nezhad, Seyed AmirAbas Mousavi Pages 329-345

    Gerbera flower belongs to the Composite family and is one of the five top cut flowers in the world in terms of production and consumption, which has a great economic value in the international flowering industry. This study was designed to evaluate whether calcium pre-harvest foliar application in hydroponic culture, provided through 0, 0.5, 1 and 1.5% of CaCl2 and CaNO3, could extend quality of gerbera cut flower. The layout was factorial experiment in completely randomized design (CRD) with four replication.  Afterwards, for evaluation of associated traits with vase life, the produced flowers were kept in a vase solution containing 200 mg/L hydroxyquinoline sulfate with temperature conditions of 20 °C. The results showed that vase life of flowers extended 6.1 and 5 days by application 1% CaCl2 for Intens and Rosalin respectively. All treatments were effective in the increasing relative fresh weight of flower due to increase water uptake. The results also revealed that the calcium pretreatment delayed flowers senescence and maintained leaf protein and petal anthocyanin content. Application of calcium resulted in a decrease in electrolyte leakage and malondialdehyde content in the cut flowers of both cultivars, providing evidence for delay of senescence in calcium-treated cut flowers. Also, results showed that calcium application significantly increased Peroxidase (POD) and phenylalanine ammonia-lyase (PAL) of both cultivars.  The maximum and the minimum PAL and POD activities were observed in resistant and sensitive cultivars, respectively. Taken together, pre-harvest application of calcium (especially 1% CaCl2) might be promising approaches to improve postharvest performance of gerbera cut flowers.

    Keywords: Anthocyanin, Malondialdehyde, Peroxidase, phenylalanine ammonia-lyase‎
  • MohammadAli Askari Sarcheshmeh *, Hamed Shokri Heydari, Mesbah Babalar, Ahmad Ahmadi, Taha Ranjbar Malidarreh Pages 345-354

    To investigate the effect of salicylic acid and iron on peach fruit (Prunus persica L. cv. Zaferani) quality, a factorial experiment in a randomized complete block design with four replications was conducted. Salicylic acid solution at four levels 0, 1, 2 and 4 mM and iron sequestrine in concentrations of 0, 5 and 10 mg/L were prepared and sprayed on peach trees in two stages (40 and 80 days after full bloom). After fruits harvesting, total soluble solids, titratable acidity, pH, firmness, fruit weight loss, antioxidant capacity, ethylene production and electrolyte leakage were measured. The results showed that the treatments compare to controls were prevented weight loss, electrolyte leakage and ethylene production and maintain titratable acids, soluble solids content and antioxidant capacity of fruits. Fruit treated with salicylic acid 4 mM and iron 10 mgl-1 were maintained antioxidant capacity and prevented ethylene production, weight loss and electrolyte leakage. The treated fruits eventually retained their quality until the 40th day and on the 60th day any fruits haven't marketable quality.

    Keywords: antioxidant capacity, electrolyte leakage, ethylene production, peach postharvest‎
  • Fatemeh Zareian, Mina Taghizadeh *, Alireza Khaleghi Pages 355-364
    Optimizing the tissue culture condition for Adenium sp as an imported ornamental plant with a low propagation rate can deliver the way for mass propagation to multiplication of this ornamental plant. So, this research was carried out in a factorial experiment based on a completely randomized design to optimize organogenesis of Adenium abessum and Adenium arabicum during shoot induction, proliferation and root induction experiments. The highest rate of shoot regeneration for Adenium obesum was achieved in MS medium containing 0.5 mgl-1 BA, and for Adenium arabicum was achieved in MS medium containing 0.5 mgl-1 BA in combination with 0.5 mgl-1 TDZ. Organogenesis was more observed as leafy and rooted in A. arabicum and shoot induction in that was longer compare with A. abessum. The result showed that 0.5 mgl-1 BA can be used to prolifered shoots induced in both specie of Adenium. The full strength of free plant growth regulator MS medium supplemented with 0.3% activated charcoal was the best treatment at root induction stage. The plantlet gradually became first adapted in sterile perlite with 1/2 MS concentration and then in the culture media contained soil, vermicompost and perlite.
    Keywords: Desert rose, callus, cytokinine, Micropropagation, Shoot regeneration
  • Mahsa Rezasefat, Sepideh Kalatejari *, Foad Fatehi, Ahmad Khalighi Pages 365-373

    In order to investigate effect of humi-forthi biostimulator and L-arginine amino acid on growth, physiological and biochemical characteristics of marigold (Tagetes erecta) under drought stress, a factorial experiment based on a completely randomized design with three replications was carried out. The first factor was humi-forthi at three levels (0, 2.5 and 5 mg/l), the second factor was L-arginine at three levels (0, 1.5 and 3 mM), and the thirs factor was drought stress at three levels (100%, 70%, and 40% FC). Traits including the number of flowers, flower diameter, total chlorophyll content, SOD enzyme activities, andNPK concentrations were measured. The results indicated that drought stress, especially 40% FC, significantly influenced all morpho-physiological traits of marigold. There was observed a reduction flower diameter and number, chlorophyll content, and NPK under drought stress, whereas an increase was recorded for SOD activity and carotenoid. In most traits, 5 mg/l humi-forthi was more effective in respect to 2.5 mg/l and control. In addition, 3 mM L-arginine significantly had greater impact in respect to control and 1.5 mM. The interaction of humi-forthi, L-arginine and drought stress was significant on total chlorophyll, SOD activity, P and K (P≤0.05). The treatment of 5 mg/l humi-forthi + 3 mM L-arginine is the most effective treatment for alleviating the adverse effect of drought stress particularly 40 % FC.

    Keywords: Drought stress, humi-forthi, L-arginine, marigold‎
  • Elham Alahbakhsh, Mohammad Galavi *, Mohsen Mosavi Nik, Zeynab Mohkami Pages 375-386

    In order to evaluate, the effects of different irrigation and fertilizer treatments on oil percent and fatty acid composition in purslane, a split plot experiment based on randomized complete block design with three replications on Zabol climate conditions was conducted. The treatment including three levels of irrigation (80, 60 and 40 % of FWC) as main factor and five levels of fertilizer treatments consist of: Control (without fertilizer), Cow manure (20 T/ha), Vermicompost (15 T/ha), Urea (150 kg/ha) and NPK (100 kg/ha) that as subplots was applied. During the growth period, the soil moisture was measured by TDR. The results showed that, different irrigation regimes, fertilizer and their interaction had significant effect on oil percent in leave (before and after flowering stage) and seed of purslane. Although, with the reduction of water consumption, and the drought stress occurrence, the percentage of oil was decreased, but application of organic fertilizers, especially vermicompost, at high levels of stress, the adverse effects of drought stress was reduced, Gas chromatogram (GC) showed that, 11 fatty acid components in oil of purslane was detected. Linolenic acid involved 40 and 60% of total fatty acid contents of leave and seed oil, respectively. Therefore, organic fertilizer application can save much water for the most sensitive stage of growth and oil production of purslane in drought stress conditions.

    Keywords: Linolenic Acid, linoleic acid, purslane, vermicompost‎
  • Hava Bigdelinasab, Mousa Solgi *, Mina Taghizadeh Pages 387-402
    In order to investigate the effect of nanocomposite superabsorbent and humic acid on the characteristics of lawn sport, a factorial experiment based on a completely randomized design with three replications was carried out. The first factor was nanocomposite superabsorbent at three levels (0, 2 and 5 g/Kg in each pot), the second factor was humic acid at three levels (0, 250 and 500 mg/L, as spray) and the thirs factor was drought stress at two levels (50 and 100% field capacity). Results showed that the application of humic acid during drought stress improved color traits and aerial part hieght. Application of nanocomposite superabsorbent during drought stress reduced the effect of drought stress on color traits, leaf texture quality and aerial part hieght. The application of humic acid and nanocomposite superabsorbent simultaneously improved the density, shoot height, fresh weight, but reduced the ion leakage, proline and dry weight of turfgrass. In general, the results showed that the application of humic and nanocomposite superabsorbent acid could help the stress flow through the passage, and reduced the effect of stress on the plant.
    Keywords: ion leakage, irrigation requirement, proline, sport turfgrass‎
  • Leila Shahkaram, Alireza Khaleghi *, Ali Khadivi, Mousa Solgi Pages 403-412
    In prder to investigate the effect of long-day treatment during autumn and winter on quantitative and qualitative characteristics of Rosa hybrida ‘Dolce vita’, an experiment was conducted in completely randomized design with nine replications. Rose bushes were treated with increasing length of photoperiod to 16-h under six levels of light intensity includes 0, 85, 170, 255 and 340 µmol m-2 s-1 using HPS lamp and 85 µmol m-2 s-1 using LED lamp. Important factors of quantitative and qualitative yield such as shoot length, stem diameter, time of harvesting, renewal bud formation, quality index and vase life were affected by supplemental light treatments. Using supplemental light, the average time required for harvesting the flower was around five days lesser than the control plants. The highest number of renewal bud formation was observed in light intensity of 85 µmol m-2 s-1 using HPS lamp, respectively. In many traits such as plant height and stem length, stem diameter under flower, leaf number, leaf length and width, fresh and dry stem weight, flower quality index and vase life, 340 µmol m-2 s-1 light intensity was the best treatment.
    Keywords: HPS lamp, LED, Quantitative, Qualitative yield, supplemental light‎
  • Wahab Asadi, Mousa Rasouli *, Mansour Gholami, masoume maleki Pages 413-428

    Use of drought tolerant grapevine rootstocks and application of garden management practices, such as the use of plant growth regulators, can be effective in achieving drought control methods. For this purpose, a factorial experiment based on a completely randomized design was conducted with three replications in greenhouse conditions in 2018 in order to study the effect of triacontanol on the physiological characteristics of grafted plantlet of grapevine on two native rootstocks of Iran under drought conditions. The treatments consisted of two rootstocks (Khoshnav, Sorkhak Ghouchan) and Bidaneh sefid (no grafting), three levels of drought stress including soil water potential of -0.2 (control), -0.7 and -1.5 MPa, and three concentrations of triacontanol (0, 50 and 100 μM). The measured traits included ratio dry weight to leaf area (LMA), membrane cell stability (MSI), total chlorophyll, proline, glycinebetaine, relative water content (RWC), catalase (CAT) and peroxidase (POX) activity. Based on the results, drought stress reduced LMA (25%), MSI (5%), chlorophyll (20%) and RWC (5%) and triacontanol treatments increased LMA (20%), MSI (4.5%), chlorophyll (14%), RWC (2.5%), glycinebetaine (27%), proline (22%), and antioxidant activity of catalase (23%) and peroxidase (8%). plantlet with Khoshnav rootstock showed better results than the control plantlet, and triacontanol improves drought tolerance in plantlets.

    Keywords: Antioxidant Enzymes, grafted seedling, grape glysinebetaine proline‎
  • Reza Sharifiasl, Mohsen Kafi *, Mehdi Saidi, Sepide Kalatejari Pages 415-425

    In order to investigate effect of humic acid (HA) on growth and some physiological parameters of bermuda grass under salinity stress, a factorial experiment was cinducted. The first factor was humic acid at four levels ( 0, 50, 100 and 150 mg/l )  and the second factor was salinity at  four levels (0, 5, 7 and 9 ds/m ).  Results of variance analysis showed significant effects of the salinity and HA on plant growth parameters, photosynthetic pigments, malondialdehyde (MDA), proline and antioxidant enzyme activity. Results showed that salinity stress imposed negative effects on plant growth and productivity. In salinity conditions, fresh and dry weight, leaf area and photosynthetic pigments reduced, but proline, malondialdehyde, catalase and superoxide dismutase activities increased. HA application improved growth parameters and increased chlorophyll content, catalase and superoxide dismutase activities of bermuda grass subjected to salinity and provided significant protection against salinity stress compared to non-HA-treated plants. The highest salinity tolerance was obtained with 150 mg/l HA application. In general, the results indicated that HA application, by altering in some tolerant responses, could be effectively used to protect plants from the adverse effects of high salt concentration.

    Keywords: Chlorophyll, Malondialdehyde, oxidative stress, proline, superoxide dismutase‎
  • Yaghoobali Karami* Pages 427-440

    In order to study the irrigation system and investigate the water requirement of date palm (Halili cultivar) in Minab Agricultural Research Station, an experiment was conducted as split plot with three replications based on randomized complete blocks design. The first factor was the irrigation method in two levels (surface and drip) as main plot and the second factor was the depth of irrigation water in two levels (75 and 100 percent evaporation from class A pan) as sub-plot. Each experimental plot consisted of two six-year-old trees at a distance of eight by eight meters. The studied traits included yield, water productivity, total soluble sugar content, average fruit weight, meat to kernel ratio, dry matter percentage and total soluble solids content. The results showed that treatment with 75% drip irrigation with the highest mean of water productivity (0.89 kg/m3) of water consumed over four years and an average of 7036 m3 of water consumed per hectare per year according to the drought challenge in recent years has been consistent with agricultural goals and is recommended in the region. In addition to the superiority of water productivity and the lowest amount of water consumed, this treatment showed superiority in all qualitative traits, except of the average weight of fruits.

    Keywords: Irrigation requierment, surface, drip irrigation, Water Productivity
  • Ali Rezaei, Kazem Arzani *, Saadat Sarikhani Pages 441-457

    The current research was conducted to evaluate the phenological, morphological and pomological diversity of some selected walnut genotypes in the north of Hamadan province during 2016-2017 growing seasons. For this purpose, 84 mature walnut genotypes were selected and evaluated based on the IPGRI and UPOV descriptors. After two years of evaluation, 12 genotypes were selected as the superior genotype. The results showed that HaRaToMa23 genotype is a late-leafing genotype with 23 days delay in compare with the reference standard genotype. In addition, three genotypes including HaRaSuSh1, HaRaToMa24 and HaRaVaAh17 were homogeneous.In term of pomological studies, nut and kernel weights and kernel percentages of superior genotypes varied from 12.95-22.60 g, 6.82-11.56 g and 47.15-59.47 %, respectively. The lowest shell thickness (0.77 mm) was among the superior genotypes above for HaRaVaAh9 genotype. Also, HaRaSuSh1 genotype had the highest nut and kernel weight and HaRaSuSh2genotype showed the highest kernel percentage. The selected superior genotypes had a lateral bearing habit and their kernel color varied from bright to very bright that was easily distinguished from the hard skin. Based on the results, a positive and significant correlation (r = 0.96 **) was observed between leafing date and harvesting date, tree yield and nut weight (r = 0.63 **) and lateral bearing rate (r = 0.73 **) at a probability level of 1%. Selected superior genotypes in terms of many important breeding traits showed superiority in compare with commercial cultivars, so these selected genotypes can be used in breeding programs to introduce new cultivars.

    Keywords: Genetic diversity, genotype, Persian walnut, pomological traits
  • Serveh Saadi Moghaddam, Abdollah Javanmard *, Mohammad Reza Morshedloo, Mojtaba Nouraein Pages 459-477

    In order to evaluate the integrative application of arbuscular mycorrhizal fungi and chemical fertilizers on the quality and quantity traits of Dragon's head (Lallemantia iberica), a field experiment was carried out as a randomized complete blocks design (RCBD) with eight treatments and three replications at the faculty of Agriculture, University of Maragheh during 2016 growing season. Treatments were included 100% chemical fertilizer (CF), Glomus mosseae (GM), Glomus intraradices (GI), GM+GI, 50% CF+GM, 50% CF+GI and 50% CF+GM+GI. The results demonstrated that the highest (71.83) and the lowest (54.47) chlorophyll index was achieved in the 50% CF+GM+GI and individual application of GI. In addition, the highest number of lateral branches was related to application of 50% CF+GM+GI, 50% CF+GM and GI. Furthermore, the highest grain yield (802.8 Kg ha-1), number of flower cycles per plant (63.6), number of seed per plant (519.3), number of seeds in the main stem (149.2), number of seeds per flower cycle (18), seed weight per plant (3.75 g), the grain-1000 weight (4.75 g) and total dry weight (426.3 g m-2) were achieved in the integrative application of 50% CF+GM+GI. By the way, the highest of EO content (0.5%) and EO yield (2.2 g m-2) were observed with application of 50% CF+GM+GI. The analysis of GC-FID and GC-MS showed that the linalool,menthone,geranial,menthyl acetate,geranyl acetate,valencene andcaryophyllene oxide were the major essential oil compounds. Generally, integrative application of 50% CF+GM+GI could improve the quality and quantity traits of dragon's head.

    Keywords: essential oil content, Essential oil yield, Glomus mosseae, Grain yield, menthone
  • Mehnoosh Rahmani, Azizollah Kheiry *, Mohsen Sanikhani, Najmmaddin Mortazavi, Narjes Farzin Pages 479-492

    The purpose of this experiment was to investigate the effect of deficit irrigation and chitosan on some physiological traits of Mentha spicata L. This experiment was conducted in a completely randomized block design in a split plot arrangement with three replications in University of Zanjan. The experimental treatments were irrigation at two levels (100% and 60% field capacity) as the main factor and chitosan treatment at three levels (0, 50 and 100 mg/l) was considered as a sub factor. The results showed that spraying with chitosan increased chlorophyll content. The highest chlorophyll content (1.240 mg gr-1 f.w) was obtained at 100 mg/l chitosan under complete irrigation conditions (100% field capacity). The spraying application of 100 mg/l chitosan and deficit irrigation conditions (60% field capacity) caused the highest amount of carotenoids (0.45 mg gr-1 f.w), phenol (9.989 mg gr-1 f.w), flavonoid (6.993 mg gr-1 f.w) and proline (23.96 mol gr-1 fw). The highest level of antioxidant activity (91.16%) was observed in 50 mg/l chitosan under deficit irrigation. Also, deficit irrigation and chitosan had a positive effect on the essential oil yield, so that the highest essential oil yield (10.44 kg/h) was obtained at 100 mg/l chitosan concentration and under deficit irrigation conditions. Overall, the results showed that chitosan treatment had positive effects on drought stress and non-stress conditions and improved the negative effects of drought stress.

    Keywords: Antioxidant activity, Essential oil yield, phenolic compounds, proline, relative water content
  • Samira Abolghaemi, Roohangiz Naderi*, Mohammadreza Fattahimoghaddam Pages 493-502

    Violet is one of the most important plant in field of ornamental and medicinal purposes that grow wild in most part of Iran. Therefore, it is important to identify and evaluate the characteristics of Iranian native violets. In this study, 37 morphological characters were measured on 8 wild populations of Viola </em>spp collected from Alborz, Hamedan, Kermanshah, Ardebil and Mazandaran province. Correlation analysis showed some positive and negative correlations between characters such as lamina length from the base to maximum width with lamina sinus depth (r=0.911), number of fimbriae with number of glandular fimbriae along both stipule margins (r=0.914), lamina apex angle and colors corolla (r=0.854), lamina sinus angle with lamina length/lamina width (r=0.854), the lamina dentations has correlation with posterior petal length (r=0.736), stipule width with anterior sepal length (r=0.726). Factors analysis of these characteristics set the traits to six operating groups that justify 89.62% of total variance. Cluster analysis at Euclidean distance of 10, divided the populations into three branchesand important factors in cluster separation contain feature of flower color, flower size, shape of stipule and number of fimbriae on stipule. The results showed that violets with larger flowers such as Kermanshah and Chalous populations, violets with long stolons with fertile buds such as Sisangan population and also violets with large leaves in Kermanshah population and Varian can be used for medicinal and decorative purposes.

    Keywords: Cluster analysis, factor analysis, genetic diversity, morphological features, Viola spp
  • Farzad Taghadosinia, Zahra Ghahremani*, Taher Barzegar, Mitra Aelaei Pages 503-515

    To evaluate the effect of  deficit  irrigation stress at different growth stages of two Iranian melon accessions  on growth, yield and fruit quality, a split- split plot experiment was conducted based on randomized complete block design with three replications at University of Zanjan. Treatments were consisted of deficit irrigation in three levels (100, 80 and 60% ETc) as main plot, stage of water deficit application in two levels (flowering and 20 days after flowering (fruit development stage) as sub plot and melon accession in two levels (Khatooni and Ivanaki) as sub-sub plot. The results showed that deficit irrigation stress were conducted at two growth stages, reduced growths index and yield. The lowest leaf area, plant height, total plant yield (6.72 kg), marketable plant yield (5.47 kg), fruit flesh percentage (50.7%) and vitamin C (1.48 mg/100 ml were obtained under  60% ETc at flowering stage. The highest value of TSS was obtained in “Khatooni” (12.04%) and “Ivanaki” (11.42%)” by applying 80% ETc at flowering stage. The highest value of water use efficiency (WUE), was achieved in “Ivanaki” and “Khatooni under 80% ETc at flowering and” 20 days after flowering stage, respectively. The Ivanki accession showed higher tolerance to water deficit. According to the results, applying 80% ETc at the flowering stage improved the fruit TSS and resulted in 40% water usage, while reduced 6.61% of fruit yield.

    Keywords: Accession, marketable yield, melon, total soluble solids, vitamin C‎